Kilde: Viborg Folkeblad

Kvalifikation til 1. division har været et skarpt defineret mål for Viborg Forenede Håndboldklubber. Derfor var der spænding på op til weekendens kvalifikationsstævne. Men U17-drengene viste hurtigt, at de fortjener en plads i det fineste selskab.

Viborg: De nye hvide spilletrøjer er knap nok blevet beskidte endnu – men alligevel var det allerede søndag tid til, at Viborg Forenede Håndboldklubbers (VFH) bedste hold skulle til en afgørende eksamen.

I hele forarbejdet med skabelsen af den nye fælles håndboldsatsning på drengesiden har det været et klart mål, at den nye klub skulle være repræsenteret i 1. division, som er landets bedste ungdomsrække for U17-drenge.

Der er kommet spillere til, som har erfaring fra den række, og det vil være en stor bet for både dem og klubben, hvis ikke VFH kunne tilbyde disse drenge en matchning på det højest mulige niveau.

Derfor var det to meget afgørende kampe, holdet søndag skulle spille hjemme i Liseborghallen, hvor der var mødt rigtig mange mennesker op for at følge et kvalifikationsstævne, hvor VFH skulle duellere mod Bjerringbro FH og Ribe om en plads i 1. division.

Formiddagens møde med Bjerringbro blev en ekspeditionssag, hvor VFH uden problemer vandt 38-10, men Ribe vandt også klart over BFH, så spændingen var intakt, da de to mandskaber løb ind til en direkte duel om den eftertragtede 1. divisionsplads.

Der var godt med tempo og tænding på i starten. Både på de to bænke og på tribunerne blev der jublet igennem ved hver enkelt scoring.

Men allerede i løbet af et kvarters tid begyndte hjemmeholdet at punktere enhver form for spænding. Ribe var groft sagt med indtil stillingen 6-6, hvorefter gæsterne angrebsmæssigt blev holdt fuldstændig i skak, mens VFH scorede det ene mål efter det andet.

Ved pausen førte hjemmeholdet med 17-8 – og anden halvleg blev en lang venten på, at de hvidklædte spillere kunne sende forløsende jubelbrøl ud i hallen, mens de mange fremmødte kvitterede med klapsalver.

Har været spændt

Den gode stemning og de store smil havde bredt sig hos drengene, da de havde uddelt kram til familie og venner og takket for støtten, og forløsningen kunne ses i øjnene på dem efter den sikre sejr på 33-15, som sikrer VFH et efterår i 1. division.

En af de store drivkræfter i den anden kamp var Asger Norengaard, som scorede lystigt, og han var rigtig glad og rigtig lettet over, at den første eksamen blev klaret i så fin stil – for forud for stævnet havde han følt sig alt andet end sikker.

– Jeg tror, at der er nogle af de andre, der har sovet rigtig fint op til stævnet her, men jeg har ikke sovet vildt godt. Jeg har været meget spændt.

– Jeg har været nervøs og i tvivl om, hvordan vi stod. Vi har jo ikke spillet særlig meget sammen, så det kunne godt ende med at blive et problem, sagde Asger Norengaard.

Der er ikke blevet talt så meget om, at søndagen var en ret afgørende dag for den nye klub, men hvis man gerne vil spille håndbold på højt niveau, så skal man som spiller også kunne håndtere at spille under pres.

– Det er en del af det at spille håndbold, at man skal præstere, når det gælder. Så man kan ikke gøre andet end at forberede sig bedst muligt og så håbe, at man har en god dag, sagde den unge spiller, der blev skiftet ind undervejs og blev kampens helt store oplevelse.

Asger Norengaard oplevede det som en stor lettelse, at VFH hurtigt fik vist, at det var dagens stærkeste mandskab.

– Og lige nu er det bare fedt. Det kan næsten ikke beskrives. Jeg har spillet 1. division tidligere, men det er noget særligt, at vi kan det her med et helt nyt hold, sagde han.

Bestået i stor stil

Træner Ole Bitsch har også tidligt i arbejdet med at tegne linjerne til Viborg FH talt om, at målsætningen var at få et hold med i 1. division, og også han var glad og lettet over, at missionen lykkedes.

– Vi er gået i spænding frem til den dag her, og den er blevet større og større. Vi har trænet godt og har spillet godt i vores træningskampe, hvor vi har mødt fine modstandere, men vi vidste ikke rigtig, hvor gode vi var, når det gjaldt, sagde træneren, som dog kun kunne bøje sig i støvet for spillernes præstation i de to kampe i Liseborghallen.

– Holdet bestod til UG med kryds og slange, og hvad man ellers kan finde på. Det var imponerende, og selv om jeg vidste, at vi på materialet var det bedste hold, så havde jeg ikke forventet, at vi ville klare det i så overbevisende stil, sagde Ole Bitsch.

Der er selvfølgelig blevet taget hensyn til, at det er drenge i teenagealderen, der udgør holdet. Men på den anden side var ingen i Viborg FH i tvivl om, at søndag den 1. september var en skelsættende dato for klubben.

– Vi skal på den ene side nyde det og have det sjovt med håndbolden, som vi elsker. Men samtidig tror jeg altså også på, at der er meget læring at få ved at være bevidst om, at vi en dag som i dag skulle præstere og vinde. Og den slags må vi ikke være bange for at lære de her drenge. For det er en del af deres udvikling, sagde Ole Bitsch, som naturligvis har haft som en del af sin opgave at få drengene til at slappe af frem mod kvalifikationsstævnet.

– Det er ikke fordi, at vi har gjort en kæmpe indsats. Hvis man taler for meget om det, så kan man i mine øjne risikere at sætte en begrænsning i hovedet på spillerne, men vi har holdt et kort møde, hvor vi har drøftet, at det vigtigste frem mod i dag var, at vi skulle behandle vores modstandere med ydmyghed og respekt, sagde han.

Er bedre om tre måneder

Med pladsen i 1. division sikret kan Ole Bitsch begynde at se fremad.

Allerede i den kommende weekend skal klubbens øvrige hold spille om 2. divisionspladser, men det var et stort flueben for klubbens første leveår, der kunne sættes søndag eftermiddag.

– For klubbens selvforståelse – og som et symbol på, hvad vi gerne vil – så var det rigtig vigtigt. Det er et kæmpestort skridt for vores projekt, at vi kom i 1. division, så det skal vi bare bygge videre på.

– Nu skal vi ud og spille mod de rigtig gode hold – og nu bliver vi virkelig udfordret, hvilket er det, vi gerne vil. Jeg er ikke sikker på, at vi er dygtige nok til at slås med om ligapladserne, men omvendt så har jeg sporet en god udvikling i den måned, som vi har været i gang, så hvorfor skulle vi ikke være bedre om tre måneder, sagde Ole Bitsch.

 

Previous reading
Nyt håndboldsamarbejde bestod den første sportslige eksamen med glans
Next reading
Viborg-talent henter OL-medalje: Det var en fed oplevelse